Vinterglädje i Rudan och Lida

 Rudans naturreservat är ett skyddat område sedan 2010 och består av sjön nedre Rudan och en del av övre Rudan och en hel del skog, ett stort fält, rester av en fornborg och en gammal gård Rudans gård. Bakom gården finns en stor röd lada där Ormteatern håller till under sommaren och några meter från byggnaden börjar områdets alla skidspår som går genom området och det var där vi hade lördagens aktivitet med projektnamnet Vinterglädje som är ett av alla projekt som stöds av Friluftslivets år och deras projektnamn "Luften är fri". Målet med vårt projekt var att ge människor med olika funktionsvariationer möjligheten att testa typiska vinteraktiviteter, dvs sitski och längdskidor fördelat på ett för och ett eftermiddagspass.

Tyvärr så var inte vädret med oss denna helg, lite kyligt och lätt regn, men det hindrade inte nyfikna skidhungriga deltagare från att komma för att testa. Förutom deltagarna och funktionärerna så hade vi även besök av representanter från Luften är fri och Skärgårdsradion som gjorde en intervju med mig och min andra hand, Johan. Vill ni lyssna på den intervjun så kan ni klicka på länken, där finns även intervjuer med andra inom "Luften är fri projektet". Här är lite bilder från dagen.






Efter en heldag ute i friska luften var man ganska trött när man kom hem, men efter en god natts sömn så var det dags för en ny dag, denna gång i Lida friluftsområde i Botkyrka. Det här är också ett naturreservat, bildat samma år som Rudan 2010. Förutom en vacker natur med stora skogsområden och en sjö, Getaren så finns även här en friluftsgård och det här är en friluftsgård med en mycket intressant historia med anor från 1600-talet, men då såg det givetvis inte ut som det gör idag. På 1930-talet köptes området av Skid och friluftsfrämjandet, det som idag heter Friluftsfrämjandet. Det var här som Skogsmulle föddes, 1957 av Gösta Frohm som var en mycket aktiv ledare på den tiden och som gjort mycket för Främjandet.

Bakom värdshuset, upp för en ganska krävande backe startar många av områdets alla skidleder och det var där vi skulle träffas så när vi väl var uppe så var vi uppvärmda inför dagens uppgift. Här är lite bilder från Lida.









Kommentarer

Mest lästa