Tillgängliga naturområden i Sverige
Jag får ofta frågor om vart man kan ta sig fram med rullstol eller andra funktionsvariationer för den delen i naturreservat och nationalparker i Sverige Eftersom jag bor i Stockholm så handlar de flesta av mina förslag på stadsnära naturområden i just Stockholm, men jag har även besökt andra platser också som jag kommer att presentera och jag kommer att dela in dem länsvis. Det finns platser som någon av er vet som är anpassat men som jag inte tagit med, men det kan bero på att jag inte varit där, eller av någon annan anledning, det finns miljoner platser (även för människor med funktionshinder) att besöka i Sverige så man kan inte få med allt.
I höst ska jag ordna ett webinarium där jag kommer ta fram fler exempel och prata mer om stadsnära naturområden runt om i Sverige, mer info om det kommer inom kort.
Där det finns hemsidor skriver jag in länken så ni kan gå in och läsa själv, annars skriver jag lite kort om området.
Dalarna
Fulufjället
Fulufjället ligger i nordvästra Dalarna och bjuder på en fantastisk natur där delar av den är anpassad, bla går det en slinga mot Njupskär vattenfall som är Sveriges högsta, men inte riktigt enda fram. För mer information gå in på länken.
Gävleborg
FärnebofjärdenGävleborg
Färnebofjärden ligger mellan Avesta och Örbyhus och som de flesta förknippar med mygg, men det har blivit mycket bättre och är väl värt ett besök, lätt att ta sig fram på de ordnade stigarna som finns i området. För mer information, gå in på länken.
Hamra
Hamra ligger i Ljusdals kommun och bjuder på en natur som man förknippar med Norrland, om man tar bort fjällmassiven vill säga. Här finns en spång som man kan följa till olika platser i nationalparken. För mer information, gå in på länken.
Härjedalen/Jämtland
De här två länen har en natur som är väldigt speciell och många platser går faktiskt att besöka om man har ett funktionshinder. Jag gör det lite enkelt för mig och hänvisar till en hemsida som jag tycker är bra och pålitlig, kan bero på att jag är med i den själv på några ställen, sedan känner jag personen som gjort hemsidan och har kommit med lite idéer som kan vara till nytta för besökaren. Klicka på länken för att sedan läsa mer om områdena. För den som är lite mer äventyrlig av så kan man ju alltid rulla genom Flatruet med rullstol, det är en upplevelse kan jag lova, men man ska vara beredd på biltrafik, branta backar och att man får bo mycket primitivt, typ i tält.
Abisko
Stora delar av nationalparken är inte anpassad, men det finns några guldkorn som gör att jag ändå vill ta fram det som ett bra resmål, dels finns det anpassade områden i själva Abisko, sedan finns det en fjällstation, Abiskojaure som är anpassat, men då måste man åka helikopter. För mer information, gå in på länken.
Där finns en pdf-fil som man kan ladda ner och som tar upp olika områden som är anpassat
Abiskojaure
En bit in i nationalparken så finns det en fjällstation som heter Abiskojaure och som är helt anpassat för människor med gångsvårigheter. Om man inte klarar av att gå Kungsleden som går dit så får man ta helikoptern som går från Abisko, en resa på ca 10 minuter. Väl framme så möts man av ett vackert med en sjö i närheten och höga berg runt omkring. Det finns 5 anpassade sängar, en anpassad bastu och en ramp in till receptionen. Det går en spång mellan stugorna så man kan ta sig runt lite. Det går dessvärre inte att ta sig någonstans i området utan man får hålla sig vid fjällstationen. Vintertid kan man hyra en snöskoter för att ta sig runt i området. För mer info, klicka på länken.
Stockholm
Ekerö
Kärsön
Från Brostugan går man tillbaka mot Drottningholmsvägen tills man kommer till en bom på vänster sida, följ skogsvägen upp genom skogen. Underlaget är något ojämnt med sten och lite rötter, men det går att ta sig fram med rullstol med normal armstyrka eller elrullstol. Efter knappt 1 km kommer man till den första grillplatsen som är anpassad. Det finns även ett vindskydd som man kan ta sig till om man vill. Bakom vindskyddet finns en anpassad toalett. Fortsätter man skogsvägen ca 200 meter till och svänger höger kan man fortsätta till nästa grillplats med en fantastisk utsikt. Här finns dock ingen toalett.
Adress: Brostugans väg 3
Anpassad toalett: Ja
Haninge
Tyresta nationalpark/naturreservatNationalparken är en av två nationalparker i Stockholms län, den andra är Ängsjö som ligger utanför Norrtälje som är den första nationalparken i Sverige. Tyresta har ett naturrum som är tillgängligt, sedan går det med lätthet att ta sig runt i Tyresta by. Det finns en stig som går från centren upp till ett vindskydd som ligger i närheten av Lycksjön, För mer information, gå in på länken.
Nynäshamn
Lövhagens naturreservat
Lövhagens naturreservat ligger några kilometer söder om Nynäshamn och är väl värt ett besök, trots att den ligger lite off. Från kaféet följer men en bred stig genom stigen för att slutligen komma ner till stranden och den underbara utsikten över havet. Vill man följa hela strandremsan kan man antingen ta sig från Nynäshamn station och gå norrut och följa skyltningen mot naturreservatet och Lövhagen. Annars kan man ta färdtjänsten till Strandvägen 30 och fortsätta upp till kaffet, men då ska man veta att det är backigt och ganska mycket trafik sommartid. Vill man känna sig säker så kan man åka till adressen nedan.
Adress: Hamnviksvägen 80, NynäshamnAnpassad toalett: Ja
Sollentuna
Törnskogen
För inte så länge var Törnskogen omöjligt att ta sig fram i med rullstol, men tack vare anpassningar som har gjorts så kan man numera ta sig fram i ett av Sollentunas vildmark som det brukar kallas. Från Porsvägen tar man sig genom villaområdet och ner förbi fotbollsplanen och in i området. Vägen är bred och fin, men den bjuder på en ganska lång och krävande uppförsbacke, men väl uppe så kan man stanna till vi den första av två rastplatser och här bjuds man på en underbar utsikt över Norrviken. Rastplatsen med sittplatser, bord och grillplats är anpassat och det finns en anpassad toalett i anslutning till rastplatsen. Vill man fortsätta stigen så bjuds man på ytterligare en backe upp till Vaxmora torp där det även där finns en anpassad rastplats med anpassad toalett i närheten.
Adress: Porsvägen 128,Sollentuna.
Anpassad toalett: Ja
Östra Järvafältet
Det här området bjuder inte bara på en underbar och fin natur utan även mycket historia där man kan få se hur bönderna jobbade förr i tiden. Lättaste är att ta färdtjänsten till Helenas cafe som ligger bredvid Bögs gård. Vid cafeet finns en bom som man måste ta sig förbi, men det är inga problem, sedan är det bara att fortsätta på flera av de grusvägar som finns i området. Järvafältet är ett av Stockholms största naturområden så det finns gott om platser att besöka.
Adress: Bögs gård, Sollentuna
Anpassad toalett: Ja, vid Bögs gård, Väsby gård och Naturskolan.
Stockholm
Kyrksjölöten
För att ta sig dit kommunalt så åker man tunnelbanans gröna linje och går av i Åkeshov och går höger när man passerat spärrarna. Väl uppe på markplan tar man höger, höger och följer Möjbrovägen till vägens slut och reservatets början. Underlaget är hårt packat grus, på ett ställe har man gjort en spång över ett våtmarksområden. Det finns en anpassad brygga på den norra delen av sjön där man även kan fika om man har med sig det.
Adress: Möjbrovägen 37
Anpassad toalett: Nej
Vallentuna
Angarnsjöängen
Angarnsjöängen är en av Stockholms största fågelområde med ca 200 olika arter, men det finns så mycket annat att upptäcka i området, bla Vallentuna kyrka som är en medeltidskyrka från 1200-talet och som ligger ca 500 meter från reservatet. Området är bra anpassat och är väl värt ett besök.
Från den stora parkeringen vid reservatets gräns finns en rastplats och en anpassad toalett. Vill man sedan se mer av den fina natur som finns kan man följa grusvägen ner mot ängen. Har man handikapptillstånd kan man ta bilen ner till en handikapparkering för att slippa en backe som kan upplevas lite brant.Vid parkeringen finns en grind som är lätt att öppna, sedan kan man fortsätta ner till en utsiktsplats för att där njuta av den fina naturen.
Adress: Angarns Örsta 7
Anpassad toalett: Ja
Björkby/Kyrksjöns naturreservat
Det här lilla naturreservatet är ett så kallat stadsnära naturreservat, dvs, det är nära stadskärnan, i detta fall Vallentuna. Förslagsvis kan man börja vid Vallentuna kyrka och gå bort mot Kvarnbadet som är ett utomhusbad. Sväng vänster och fortsätt ner för den något branta, breda stigen ner till Vallentunasjön. Utmed stigen finns det bord och bänkar som man kan ta sig till, plus att det finns nere vid vattnet. Svänger man vänster och går utmed vattnet så kommer man så småningom till en asfalterad cykelväg, där kan man svänga vänster och fortsätta backen upp för att sedan komma tillbaka till Kyrkan. En liten med småtrevlig promenadsträcka..
Adress: Kyrkvägen 5
Anpassad toalett: Ja
Värmdö
Björnö
Längst ut på Ingarö kommer man till Björnö som är en udde egentligen, det har varit en ö långt tillbaka i tiden. Från parkeringen kan man fortsätta genom ön fram till båthamnen ca 2 km bort. På ön finns en snorkelled som är anpassad för människor med nedsatt syn, men bryggan ut är även anpassad för rullstolsburna. Strax innan parkeringen i början av reservatet så håller Kajakeriet till med sina kajaker och andra flytfordon, några av dem fungerar alldeles utmärkt om man har nedsatt balans i bålen.
Adress: Småängsvägen 1, Ingarö
Anpassad toalett: Ja
Grinda
Till Grinda kommer man om man tar båten från Strömkajen och de flesta båtarna är så pass anpassade så man kommer på med rullstol, även elrullstol. På många båtar finns även anpassade toaletter, dock kommer man inte in med större elrullstol på dem. Kolla på Waxholmsbolagets hemsida för mer information. Väl på ön är det bara att följa vägarna som finns på ön. Vid några ställen passerar man toaletter som är anpassade.
Adress: Södra Blaiseholmskajen 9, Stockholm
Anpassad toalett: Ja, på båten och på ön.
Vid Rotsidan som ligger i Nordingrå Ångermanland har det gjorts iordning några stigar samt spång ut mot klipporna.
SvaraRadera