Natur/kulturresa på Gotland

 I vintras fick jag iden om att ordna en resa till Gotland för där hade jag varit tidigare och tyckte att det var en väldigt vacker och speciell ö, så varför inte anordna en resa dit för de som har samma intresse som jag, natur och kultur.

Eftersom det var första gången som jag anordnade något så här ¨stort utanför länet så ville jag planera i så god tid som möjligt för att inget skulle gå fel så planerna började redan sent  i vintras med att kolla priser, tillgängligt boende och naturområden inte alltför långt bort frän vårt boende. Det jag inte hade räknat med var att vi skulle få en pandemi mitt i allt planerande så ett tag såg det ut som att det inte skulle bli något alls, inte i alla fall det här året, men som tur var så lättade man på restriktionerna så när allt var bokat och betalt så var det bara att invänta det bokade datumet som vi skulle åka, dvs 21 augusti.

08.00 träffade jag Calle nere vid södra station för att därifrån ta pendeln ner till Nynäshamn, en resa på ganska exakt 1 timme. Väl framme letade vi oss fram till terminalen som låg några hundra meter bort och det var inte helt lätt att hitta dit, men när vi kom dit hämtade vi biljetterna till alla deltagare, sju till antalet inklusive mig själv och Calle, sedan var det bara att invänta resten. När alla kommit tog vi oss till båten och till våra platser i försalongen.


Resan tog 3 1/2 och när vi kom fram letade vi oss fram till bussarna som jag beställde tidigare, men jag och Calle kände för att ta rullstolarna upp till Visby Gustavsvik där vi skulle bo. Vägen vi åkte på var en underbar asfalterad cykelväg som gick mellan Visby upp till Snäckgårdsbaden, totalt ca 6 km. Här är lite bilder som jag tog efter vägen.




När vi kom fram blev vi tvungna att fixa ett annat boende till en av deltagarna där det inte funkade som det var tänkt men efter underbar hjälp av personalen löste det hela sig. Senare på kvällen dukades det upp en 2-rätters vegetarisk middag till oss allihop, riktigt gott. Efter det var det fria aktiviteter resten av kvällen så då drog några av oss ut och tittade på solnedgången. Den hade hunnit gått ner ganska mycket så vi såg inte så mycket innan det blev mörkt, så då var det bara att vända och åka tillbaka till stugan igen. Vi var alla ganska trötta efter resan så det blev en tidig kväll.

Många resebolag trycker in så mycket aktiviteter som möjligt så tänker jag lite annorlunda. På en resa ska man uppleva så mycket som det bara går av det som finns att erbjuda, men det måste finnas tid för återhämtning också. Det må vara hur intressant som helst, men är man trött och kroppen skriker av smärta pga att man pressat sig för mycket så njuter man ändå inte. Förutom resan till och från Gustavsvik så hade jag klämt in ett gemensamt besök till ett av Gotlands mest tillgängliga naturreservat, Södra hällarna som ligger några kilometer söder om Visby utmed kusten.

Efter en enkel men god frukost som vi hade fått inburen till stugan av personalen så åkte vi med inhyrda bussar ner till ett av reservatets entréingångar, den norra. Ingången till reservatet gick inte att missa och i anslutning till entrén fanns det toaletter.

Om man höll sig på den breda stigen genom området så var det väldigt lätt att ta sig fram, men jag är väl inte känd för att alltid välja den bästa vägen, vilket jag heller inte gjorde. Jag visste att vi var en bit upp över havet och att vi var nära klipporna och det var de jag hade fokus på och som jag ville att de andra också skulle få se. Vet inte hur höga klipporna var, men det var lite nervkittlande att vara vid kanten och titta rakt ner. Här är lite bilder från toppen av klippan.




Tyvärr blev en av deltagarna lite dålig och fick åka hem till stugan, men vi andra kunde fortsätta vår tur genom reservatet, en plats som jag varmt kan rekommendera, men man får som sagt inte vara höjdrädd. När vi hade sett det vi ville se var dagens gemensamma aktivitet slut så nu fick man göra lite som man ville. Tjejerna drog iväg mot centrum för att göra stan medans jag och Calle rullade lugnt och planera middagen som skulle serveras i stugan några timmar senare. Efter ett besök på Ica stormarknad drog vi mot en av Visby ringmurars ingångar till den gamla delen av stan.

De äldsta fynden på platsen för dagens Visby som även kallas för rosornas och ruinernas stad är daterade till 700-900-talen e. Kr, muren kom till några hundra år senare. Att vi var där någon vecka efter den stora turistsäsongen märktes, vi kunde till och med gå ensam på gatorna vilket inte händer alltför ofta. En annan positiv sak var att kullerstenarna inte var så jobbiga att köra på, inte alls som de i gamla stan i Stockholm.

Ett av de mer intressanta inslagen i promenaden var Visby domkyrka från medeltiden. Kyrkan fungerade inte bara som gudstjänstlokal, utan även som lokal för handelsmännen. Ett exempel var att den i Novgord belägna handelsgården Peterhofs kassakista förvarades i kyrkan under vintersäsongen. Kistan låstes med fyra nycklar vilka fram till omkring år 1290 omhändertogs av representanter för städerna Visby, Lübeck, Soest och Dortmund. Då kistan skulle öppnas krävdes att alla fyra representanter närvarade. Eftersom det inte fanns några trappor så kände vi oss tvungna att göra ett besök i denna fantastiska kyrka och så här såg det ut.




Efter denna lilla andliga stund fortsatte vi vidare till stugbyn och vad vi trodde till de andra men de var fortfarande i stan så då satte vi oss och njöt av en kopp kaffe i lugnet. Senare på kvällen dukade vi upp till en festmåltid på altanen med halloumi, sallad och marinerade 
karréskivor, sedan blev det lite småsnack, sedan var det dags att gå och lägga sig och ladda batterierna för morgondagen.

Efter frukosten åkte tjejerna in till stan medans jag och Calle var kvar för att städa stugan, det var för dyrt att låta stugvärdarna göra det och jag har inte hört något klagomål än så de var nog nöjda med min städning.

När vi var klara så drog vi in till Visby för att se det vi inte hann se dagen innan och det första vi besökte var Botaniska trädgården, en fin liten park.Trädgården anlades 1855 av den allmännyttiga herrsällskapet Sällskapet DBV, de badande vännerna som startades av ett gäng män i början av 1800-talet. För att återgå till parken, i början av 1930-talet gjordes en genomgripande renovering av trädgården och den fick då sin nuvarande utformning. Efter det gjordes ett besök i välkända Almedalen och den var mycket mindre än vad jag trodde.

Efter Almedalen drog vi vidare till terminalen för att checka in oss och en stund senare satt vi på båten till Nynäshamn för vidare färd mot Stockholm.

Det här var en riktigt trevlig resa och jag har fått blodad tand för att arrangera flera resor framöver, men det blir nästa år det.

Kommentarer

Mest lästa