Skogens skafferi

Våren är för mig helt klart den bästa årstiden på året och orsaken är många, den efterlängtade värmen som känns mer och mer, man har lämnat den kalla och mörka vintern bakom sig vilket är väldigt skönt. Men sedan finns det en annan orsak också och det är väl kanske den största och det är allt nytt som växer fram, blommor och en grönska som slår emot en när man tar sig fram på stigarna i skogen. Det som gör det extra trevligt är att mycket av det som växer runt omkring oss kan man använda i matlagning, antingen som det är, eller så kan man tillreda det på olika sätt. Igår tog jag med en grupp matglada människor till Naturskolan i Sollentuna för att lära oss mer om det som finns i skogarna och vad man kan göra av dem.
Jag träffade deltagarna vid Helenas café som ligger bredvid Bögs gård, när alla hade kommit tog oss till Naturskolan och den nya anpassade grillplatsen bakom skolan där vår kursledare Hanna var i full gång med att förbereda allt som vi skulle göra och smaka på under dagen, ett ordentligt uppdukat bord med allt möjligt spännande, men självklart hjälpte vi till också, vi var ju faktiskt där för att lära oss någonting och bästa sätter är att testa själv. Det som syns på bilderna nedan är bara en liten del av allt som fanns. Recept hittar ni längst ner på sidan.

Vi började med te gjord på granskott som jag hade plockat innan och lämnat en god stund före alla deltagarna kom så det skulle hinna dra en stund så alla smaker kom fram ordentligt. Granskott är väldigt rik på C-vitamin och användes förr ofta vid förkylningar. Granskott kan man göra mycket olika saker av, sirap, i sallader, jag har till och med läst ett recept på granskottsglass, något som jag kommer att prova vid tillfälle. Granskott ska man  med fördel plocka på våren när de är färska, men det krävs tillåtelse från markägaren eftersom det inte faller in i allemansrätten.

Efter det blev det en nässelsoppa med ägg som hade kokts i soppan med skal för att spara tid och disk, det hade jag aldrig tänkt på tidigare, mycket smart. Medans vi alla åt och njöt av maten berättade Hanna om de olika växterna och vart man kan hitta dem. Till soppa brukar det vara gott med en brödbit till och det fanns det här också och som pålägg hade vi att välja mellan nässelpesto, kirskålspesto eller maskrosmarmelad, så otroligt gott!
Som avslutning smakade vi på något som hette maskrosbiffar vilket var väldigt annorlunda. Jag trodde först att det var maskrosor som finhackats och blandats i en smet vilket säkert finns recept på det också men här hade man panerat maskrosorna och sedan stekts på en murikka över öppen eld, som sagt, lite annorlunda men gott.
Tanken med mina vandringar som jag erbjuder är att när jag får tillfälle erbjuda något av det som finns i naturen, antingen som ingrediens eller som krydda, något som verkar uppskattat av de som är med och tanken med det är att de som är med ska få en fullständig upplevelse av promenaden, oavsett om man sitter i rullstol, är blind eller döv, alla ska få möjlighet att uppleva naturen på sitt sett. Men jag är bara en enkel amatör som dels vill veta mer personligen, men även ge möjligheten till andra att upptäcka det som finns, så håll utkik för kommande vandringar och kurser. På nätet finns 100-tals recept med ingredienser från naturen, men är ni intresserade av vad just vi åt och hur vi gjorde hittar ni de recepten här:

Granskottste

3-4 personer

1 dl granskott
1 msk honung (frivilligt). Honung gör att det inte blir så beskt som granskotten kan upplevas ibland, men det är en smaksak.
1 liter vatten
  1. Koka upp vatten.
  2. Lägg i skotten och honung.
  3. Låt dra ca 15 minuter.

Nässelpesto

3-4 personer

1 liter brännässlor
0,5 dl solrosfrön
1 vitlöksklyfta
1 dl lagrad ost, västerbotten eller parmesan
1 dl olivolja
Salt och peppar

  1. Lägg ner nässlor, solrosgrön, vitlök, ost och salt i en mixer.
  2. Mixa och häll i olja, lite i taget tills önskad konstistens.
  3. Smaka av med peppar.
Servera till pasta eller lägg på smörgås.
Förvara i glasburk - håller upp till en vecka.

Nässelsoppa med kirskål

3-4 personer

Ca 1 liter blad av brännässlor och kirskål, helst späda nya blad
0,5 liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
kryddor efter smak, backlök, timjan, örtsalt, peppar
ev redning (vatten eller mjölk + vetemjöl)
  1. Plocka och rensa bladen och skölj
  2. Klipp bladen så smått det går, ju mindre, desto bättre konsistens och mer smak.
  3. Lägg bladen i kastrullen tillsammans med vatten och buljong och koka upp, koka 5 minuter.
  4. Tillsätt redning.
  5. Smaka av med kryddor.

Kirskålpesto

3-4 personer

1 liter korskålsblad
1 dl örtkrydda, tex backlök eller gräslök
1 dl solrosfrö
2 dl olivolja
1 stor vitlöksklyfta
2 dl lagrad ost, västerbotten eller parmesan
Salt

  1. Lägg ner alla ingredienser i en skål och mixa.
  2. Häll i olja, lite i taget tills önskad konsistens.
  3. Servera till pasta eller lägg på smörgås.
Förvara i glasburk. Håller upp till en vecka.

Stekta maskrosknoppar

Maskrosknoppar (hårda, späda)
Smör eller olja att steka i
Honung att ringa över
  1. Hetta upp fettet i pannan.
  2. Stek knopparna lätt.
  3. Ringla över honungen i slutet av stekningen. Knopparna blir lätt karamelliserade.

Maskrosmarmelad

Ca 5 dl gula maskrosblommor
1 citron, (skal och saft)
1 lime, (skal och saft)
6 dl syltsocker, (innehåller pektin som annars måste tillsättas)
5 dl vatten

  1. Rensa blommorna. Endast de gula ska användas.
  2. Riv citronen och limeskalen tunt. Lägg åt sidan.
  3. Lägg maskrosblommorna i en kastrull med socker och vatten.
  4. Pressa saften av citron och lime i kastrullen.
  5. Koka upp och småkoka i ca 10 minuter.
  6. Ta kastrullen från värmen och rör i citrusskalen.
  7. Häll upp i rena varma burkar och stäng locken direkt.
  8. Låt svalna.
Servera på rostad bröd eller hårt bröd.

Maskrosbiffar

Maskrosor
Ättiksprit
Vatten
Mjöl
Salt
Vitlökspulver
Olja eller smör att steka i

  1. Plocka önskad mängd blommor. Ta bort stjälken så långt upp det går.
  2. Lägg blommorna i ättiksprit ca 10 minuter, då försvinner alla insekter på blomman.
  3. Lägg över blommorna i vatten och låt dem ligga i vatten 10 minuter för att få bort ättiksmaken.
  4. Häll upp mjöl, salt och krydda i en plastpåse.
  5. Blanda/skaka
  6. Lägg ner blommorna i mjölblandningen och skaka påsen så att blommorna blir täckta av mjölblandningen.
  7. Stek de panerade blommorna i olja eller smör tills de blir gyllenbruna.
Tips!
  • Plocka INTE växter nära trafikerad väg, intill husväggar eller där du tror att djur uträttar sina behov.
  • De flesta växterna är godast när de är nya och späda. Om du plockat/klippt mycket på ett ställe kommer det upp nya, så det går att plocka under hela sommaren.
  • Granskott får inte plockas utan markägarens lov. Skotten och vissa löv faller inte under allemansrätten.

Kommentarer

Mest lästa