I Gustav Vasas fotspår

Jag har en tradition att varje år stiga upp tidigt på morgonen för att se Vasaloppet på tv, världens största lopp på längdskidor. Det första loppet gick av stapeln 1922, men egentligen började det hela 500 år tidigare, 1521 för att vara mer exakt och mannen som startade det hela utan att egentligen veta om det var Gustav Eriksson, mer känd som Gustav Vasa.
Under sin flykt undan den danske kungen stannade han upp i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. 
Att ta sig från Sälen till Mora är det inte alla som klarar av, men det finns faktiskt ett mycket enklare sätt att ta sig fram i Gustav Vasas fotspår och det är i Lindholmen norr om Vallentuna och det bästa med det hela är att det går att ta sig fram i området med rullstol, i alla fall vissa delar och det ska jag berätta om nu.
För att ta sig dit tar man Roslagsbanan upp till Lindholmen för att där börja vandringen. När man kliver av tåget tar man  höger, går över järnvägsspåret och fortsätter den asfalterade vägen, Gårdsvägen österut. Efter 200 meter kommer man till en t-korsning och där tar man höger och följer grusvägen som nu bytt namn till Lindholmens gårdsväg och nu börjar det bli lite mer intressantare. På bägge sidorna av vägen såg det ut som någon form av våtmark och tät buskage.

Vägen var väldigt lättåkt, inga större backar att tala om förutom en som dyker upp strax innan Vasakullen och Lindholmens gård, kort men ganska brant, men väl uppe så har man Vasakullen på vänster sida.
På kullen ser man resterna av stenhuset Lindholmen som byggdes ungefär år 1450. Här bodde Sigrid Eskilsdotter som var mormor till Gustav Eriksson Vasa. På den tiden åkte man hem till sin egen mor när man skulle föda barn, och man tror därför att Gustav Vasa är född på Lindholmens gård, men alla historiker håller inte med, vissa säger att han är född på Rydholms slott i Österåkers kommun som är grannkommun till Vallentuna. Nedan ser ni i alla fall monumentet och rester av det hus som sägs vara födelseplatsen.


Nedanför kullen finns en parkering och en informationsskult där man kan läsa mer om området. Fortsätter man vägen bort så kommer man efter några hundra meter till Lindholmens gård, byggd på slutet av 1800-talet. Gården har haft många prominenta ägare och som idag är privatbostad.

Sträckan är inte lång, men är man intresserad av historia och naturen är det här en plats som man med glädje kan besöka. Vill man kan man fortsätta vägen ända bort till Vada by och kyrkan som även det är en plats från medeltiden, men det är en annan historia.

Kommentarer

Mest lästa