Anpassningar i Tegelhagens naturreservat.

Fyra naturreservat, tre avklarade så med andra ord så hade jag ett naturreservat kvar att inventera och det var Tegelhagens naturreservat som ligger söder om Sollentuna vid den västra sidan av Edsviken. Reservatet bildades 2014 och är det största sammanhängande naturområdet i södra Sollentuna. Man kan följa Edsvikens fina strandpromenad som tar en in i Nationalstadsparken om man fortsätter söderut. Vad gäller tillgängligheten utmed strandkanten så är den god, men lite här och var så viker den av in i skogen och då blir det genast lite backigt, men området är absolut värt ett besök.

Området där jag och Rikard från Sollentuna kommun skulle hålla till var vid Tegelhagens torp, badplatsen, strandpromenaden ner till Kasby och sedan upp till Tegelhagen igen.
Den anpassade toaletten vid entrén.

Interiör vid toaletten

Från en stalliknande byggnad som kommer att bli en av entréerna in till reservatet med tillhörande rastplats och anpassad toalett tog vi oss fram på en lättkörd bred stig för att efter komma till den södra ängen för att på andra sidan kolla in den något risiga grillplatsen som behöver en liten genomgång och upplyftning. När den blir klar kommer det att bli riktigt trevligt att vistas här med god mat och en fantastisk utsikt. Har man tur som vi hade, så kanske man får se ett rådjur.
Grillplatsen vid södra ängen

Rådjur på ängen
Från ängen tog vi oss ner till badplatsen för att se hur det såg ut där, sedan följde vi strandpromenaden söderut tills vi hade passerat Kasby torp, där svängde vi höger och följde stigen som gick brant uppför och in i skogen. Torpet är för övrigt från 1600-talet och är idag kraftigt moderniserat och fungerar som privatbostad. Det hus som jag såg låg lite efter i utvecklingen och det var ett hus som troligtvis används som tvättstuga tidigare, det var lite snett kan man lugnt säga, men det var väldigt fint där det låg vid den gula blommande ängen.
Stuga vid Kasby

När vi kämpat oss upp för den branta backen fortsatte vi stigen för att tills slut hamna där vi startade vår lilla vandring och dagens jobb.


De har ganska mycket arbete kvar när det gäller arbetet med tillgängligheten, troligtvis kommer de bli så pass klara i höst så jag kan anordna en utflykt dit så håll ögonen öppna.

Kommentarer

Mest lästa