Sollentunas vildmark

För knappt två veckor sedan så anordnade jag en mycket lyckad promenad vid utsiktsplatsen i södra Törnskogen med temat glöggafton. Jag har under året jobbat tillsammans med Sollentuna kommun med de fyra naturreservat som finns i kommunen och Törnskogen är ett av dem. Skogen har i stort sett varit omöjlig att ta sig fram i med rullstol men nu har man gjort en slinga från Vaxmora bostadsområde upp till Vaxmora torp med en utsiktsplats efter halva vägen.

Nu var det dags för ett nytt besök, men den här gången var det jobb i form av inventering av det som gjorts och det som är planerat. Ingen snö, men det var riktigt kallt när jag och Iris tog pendeln strax efter åtta i morse så det dröjer nog inte så länge innan vintern kommer till Stockholm också.

Från stationen i Häggvik tog vi oss ca 3 kilometer bort till reservatets gräns för att där vänta in Rikard från Sollentunas kommun. Första gången jag var här var förra året tillsammans med min vän Calle, men då kom vi inte alls långt. Jag letade i mitt bildarkiv efter bilder från den turen och efter en stund kom de fram och man kan klart se att det blivit mycket bättre. Vi tog oss fram till spången som gick över en bäck, men pga leran kom vi inte upp för den lilla, men dock så jäkliga kanten, så det var bara att vända, men det var då det, nu är nu.
Så här såg det ut innan arbetet sattes igång tidigare i år.
Lite mer än ett år senare.
Vi tog oss först upp till utsiktsplatsen för att kolla ännu en gång hur det ser ut och om det är något som behöver göras om. Ibland kan man låta saker och ting landa och att man låter det gå en tid så man hinner testa för att sedan ändra och förbättra det som behövs och vad gäller utsiktsplatsen så var det lite småsaker som skulle göras för att få det så nära perfekt som det bara går.

När vi gått igenom utsiktsplatsen fortsatte vi upp till Vaxmora torp som är ett av flera som finns i området, det andra torpet fungerar som privatbostad under sommarhalvåret och det tredje är lite oklart för närvarande. Det som kan nämnas om Vaxmora torp och som bör nämnas är det fantastiska arbete som görs av Vaxmora torps stödförening. Föreningen består av ca 300 medlemmar varav de flesta bor i närområdena. Deras arbete är helt enkelt att se till att det ser snyggt ut och att bevara torpet så som det såg ut på 1930-talet. Förutom att se till torpet så ser man till att det finns ved vid grillplatsen och kanske en grillpinne eller två. För mer info om föreningen, klicka på länken, där står det även hur man blir medlem i föreningen.

Det kommunen gjort vid torpet är en ny grillplats, inom den närmaste tiden kommer det även att finnas en anpassad toalett i området också. I vår och sommar kommer jag att ordna en utflykt till området för intresserade för det är väl värt ett besök!

Här är lite fler bilder från området.







Kommentarer

Mest lästa