Lussefika i Törnskogen

Törnskogen är naturreservat nummer två av totalt fyra i Sollentuna som nu kan stoltsera med en underbar anpassning med bland annat en fin bred stig genom den fina skogen upp till torpet Vaxmora. Blir man trött efter vägen kan man med fördel stanna till vid den imponerande utsiktsplatsen med utsikt över Norrviken. Just utsiktsplatsen fick bli den plats där jag anordnade en trevlig stund med vänner från föreningen Skogstur med varm god glögg, pepparkakor och nybakade lussekatter.

Inte ett moln på himlen vad jag kunde se när jag, Lotta och Iris stannade till i närheten av reservatets södra entré. Solen sken, men det var lite småkyligt när vi började ta oss in i skogen. För något dygn sedan fick Stockholmsområdets sin första snö för säsongen, inte mycket men det var så pass så det lyste upp miljön lite, snö och frost gör susen för en perfekt stämning. Från reservatsskylten åkte vi ner för en ganska brant backe för att efter några tiotal meter ta oss upp för en annan och för att så småningom svänga vänster ut till rastplatsen. Utmed vägen berättade jag om naturen, områdets tre torp Vaxmora, Törntorp och Grönan, alla tre från 1600-talet plus en hel del annat. Törntorp och Grönan används idag som privatbostäder medans Vaxmora huseras av föreningen Torpets vänner som gör ett fantastiskt jobb genom att aktivt jobba för att bevara torpet och dess närområde till vad det en gång var. Utsikten var riktigt fin med Norrviken i förgrunden och några mer eller mindre kända byggnader på andra sidan sjön, bla Sollentuna kyrka från 1100-talet, men det var först 500 år senare som den fick sitt nuvarande utseende. I närheten av kyrkan finns en rundningsstolpe som även kallas för Maratonpelaren och anledningen till det är helt enkelt att det var här man varvade när man sprang maraton på de olympiska spelen 1912.

Mycket mer än så här kommer jag inte att skriva utan låta bilderna tala sitt tydliga språk, om hur otroligt vackert det var och är och hur trevligt vi hade det. Det här är en plats som jag varmt kan rekommendera alla!










Kommentarer

Mest lästa