Kungliga nationalstadsparken

Om man vill gotta sig i Stockholms historia är det många som tar sig en tur i Gamla stan eller Riddarholmen, men det finns faktiskt ett annat ställe man kan besöka om man vill lära sig något om Sveriges och Stockholms historia då ska man besöka Kungliga nationalstadsparken. Den sträcker sig från södra delen av Djurgården ända upp till Silverdal utanför Sollentuna.
Lördagen den 28 april kommer föreningen Skogstur att tillsammans med föreläsaren och äventyraren Aron Andersson anordna en friluftsdag i parken där deltagarna får pröva på aktiviteter, lyssna på föreläsare och umgås.

Med anledning av detta åkte jag och Iris dit för att kolla läget, vart vi skulle ha eventet och var vi skulle anordna den guidade turen runt parken. Förutom den fantastiska naturen finns här en hel del gamla byggnader, de flesta från 1700-talet. Den nuvarande parken anlades i slutet av 1700-talet och mannen som var upphov till att parken ser ut som den gör var Gustav III som först bodde i Gamla Haga för att senare flytta till Gustav III paviljong. Den byggnad som jag tror är mest känd, eller i alla fall en utav dem mest kända är Koppartälten som byggdes ungefär samtidigt när parken byggdes.
Givetvis finns det fler byggnader än Koppartältet och Haga slott, men det får ni upptäcka när ni kommer hit för platsen är väl värt ett besök.

Kommentarer

Mest lästa